Hozzávalók:

  • 1 csomag (5gr szárított erdei gomba keverék, vagy szárított vargánya (kb. kétszer annyiba kerül),
  • 1 marék savanyú káposzta,
  • 20 dkg füstök kolbász,
  • kávéskanál feketebors,
  • pici köménymag,
  • majoránna,
  • babérlevél,

a habaráshoz:

  • 2 evőkanál liszt
  • 0,5 1 kefir
  • 2—3 dl tejfel

Elkészítés:

 A kb. 2 1 langyos vízben főni tesszük az előzőleg megmosott szárított és összevagdalt (összetört) gombát, azonos időben a káposztát is. Forrás után beletesszük a füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor habarjuk be a levest (botmixer). Többször meg kell keverni, hogy a kefir, tejfel ne csomósodjon meg.

Megjegyzés:

Mint láthatjuk ez nem túlzottan olcsó káposztaleves, mert az erdei gombának igencsak borsos az ára. Az eredeti receptben 1 marék szárított vargánya gomba (tinóru), szerepel, ami ha csak nincs otthon egy szakajtóval a spájzban elég furán hangzana, de ezeket a recepteket az erdő közélében lakó emberek írták a gomba ugye ott meg hát „nőt, mint a gomba” csak össze kellett szedni.

  

 
Lillafüred útikalauz © 2020. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top