Hozzávalók:
- 1 csomag (5gr szárított erdei gomba keverék, vagy szárított vargánya (kb. kétszer annyiba kerül),
- 1 marék savanyú káposzta,
- 20 dkg füstök kolbász,
- kávéskanál feketebors,
- pici köménymag,
- majoránna,
- babérlevél,
- só
a habaráshoz:
- 2 evőkanál liszt
- 0,5 1 kefir
- 2—3 dl tejfel
Elkészítés:
A kb. 2 1 langyos vízben főni tesszük az előzőleg megmosott szárított és összevagdalt (összetört) gombát, azonos időben a káposztát is. Forrás után beletesszük a füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor habarjuk be a levest (botmixer). Többször meg kell keverni, hogy a kefir, tejfel ne csomósodjon meg.
Megjegyzés:
Mint láthatjuk ez nem túlzottan olcsó káposztaleves, mert az erdei gombának igencsak borsos az ára. Az eredeti receptben 1 marék szárított vargánya gomba (tinóru), szerepel, ami ha csak nincs otthon egy szakajtóval a spájzban elég furán hangzana, de ezeket a recepteket az erdő közélében lakó emberek írták a gomba ugye ott meg hát „nőt, mint a gomba” csak össze kellett szedni.