Hozzávalók:
- 25 dkg gyalult tök,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg liszt,(1 evőkanál)
- 2 dl tejföl, (1 kis pohár tejföl)
- ecet,
- kapor,
- só.
Elkészítés:
A tököt sós vízben puhára főzzük. A vajból és lisztből világos rántást készítünk, kevés vízzel felöntjük, majd összekeverjük a tejföllel (ha van botmixerünk ez ilyenkor jól jön), a tökhöz öntjük, és jól összeforraljuk. A kész levest ízlés szerint utána sózzuk, ecettel savanyítjuk és bőven meghintjük apróra vágott kaporral.
Ha hidegebb napokon készítjük, rakhatunk bele miután a tányérba szedtük reszelt sajtot, kicsit egytálételszerű lesz tőle.
Nyáron, ha már nagyon elegünk van a hideg gyümölcslevesből, bátran készítsünk el a fenti mennyiség kétszeresét, hűtsük le, kellemesen üdítő étel.