Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor, só,
  • 5 dkg margarin vagy vaj,
  • 1 tojás,
  • tej,
  • fahéj.

A megszóráshoz:

  • 5 dkg rétesliszt,
  • 5 dkg margarin (vagy vaj),
  • 5 dkg porcukor,
  • olaj

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk a cukorral elmorzsolt élesztővel, a tojássárgájával, a sóval, az olvasztott margarinnal és a langyos tejjel (az élesztőt felfuttathatjuk cukros langyos tejben is). Megkelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk. A nyújtófára feltekerve áttesszük a kilisztezett tepsibe, megkenjük olajjal, tetején elosztjuk a gyümölcsöt (szilvát, sárgabarackot, meggyet, cseresznyét, cikkekre vágott almát, ha télen készítjük érdemes kipróbálni fagyasztott vegyes erdei gyümölccsel), meghintjük fahéjas cukorral. A lisztet és a cukrot összekeverjük a margarinnal vagy vajjal úgy, hogy morzsolható legyen, és meghintjük vele a gyümölcsöt. Hagyjuk kissé megkelni, majd közepes tűznél megsütjük.

Gyakorlatilag a pitéhez hasonlít, az benne a jó hogy szinte lehetetlen elrontani, mert a tészta, ha nagyon meg kell úgy is jó meg úgy is, hogyha nem nagyon, akkor kicsit keményebb, de mondhatjuk, hogy direkt így akartuk, mert ez ilyen recept úgy se ismeri senki.

 

 

 

 

 
Lillafüred útikalauz © 2020. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top