Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg cukor, só,
- 5 dkg margarin vagy vaj,
- 1 tojás,
- tej,
- fahéj.
A megszóráshoz:
- 5 dkg rétesliszt,
- 5 dkg margarin (vagy vaj),
- 5 dkg porcukor,
- olaj
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a cukorral elmorzsolt élesztővel, a tojássárgájával, a sóval, az olvasztott margarinnal és a langyos tejjel (az élesztőt felfuttathatjuk cukros langyos tejben is). Megkelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk. A nyújtófára feltekerve áttesszük a kilisztezett tepsibe, megkenjük olajjal, tetején elosztjuk a gyümölcsöt (szilvát, sárgabarackot, meggyet, cseresznyét, cikkekre vágott almát, ha télen készítjük érdemes kipróbálni fagyasztott vegyes erdei gyümölccsel), meghintjük fahéjas cukorral. A lisztet és a cukrot összekeverjük a margarinnal vagy vajjal úgy, hogy morzsolható legyen, és meghintjük vele a gyümölcsöt. Hagyjuk kissé megkelni, majd közepes tűznél megsütjük.
Gyakorlatilag a pitéhez hasonlít, az benne a jó hogy szinte lehetetlen elrontani, mert a tészta, ha nagyon meg kell úgy is jó meg úgy is, hogyha nem nagyon, akkor kicsit keményebb, de mondhatjuk, hogy direkt így akartuk, mert ez ilyen recept úgy se ismeri senki.