Hozzávalók:

  • oldalas
  • 1 kg. sertés zsír,
  • só,
  • bors,
  • fokhagyma,
  • kakukkfű.

 

Elkészítés:

Az oldalast vágjuk akkora darabokra, hogy két csont legyen mindegyikben. Ha van rálehetőségünk előző nap dörzsöljük be őket a fűszerekkel, ha hirtelen jött az ötlet akkor sütés előtt.

A zsírt fölmelegítjük 50-55 Celsius-fok körülire (legyen folyékony, az a lényeg, de ne legyen forró), majd ráöntjük a vaslábosba vagy egy mély jénaiba helyezett húsra. A fűszereket nem kell eltávolítani.

A húst ezután 70-100 fokos sütőbe tesszük, és 4 órán keresztül magára hagyjuk.

A zsír sose melegedjen meg annyira, hogy elkezdjen sercegni. Mindig maximum gyöngyöznie szabad.

Nagyon fontos, hogy amikor készen van, akkor úgy, ahogy van, zsírjában hagyjuk kihűlni, és abban tudjuk tárolni is, ha arra az edényre nem lesz szükségünk, amiben készítettük, de egy hőálló befőttes üveg is jó. Ekkor szedjük, ki a húst először rakjuk az üvegbe és öntsük rá a zsírt.

Régen, amikor nem volt fagyasztó az emberek disznót vágtak nem is volt rá más lehetőség, hogy

sült disznóhúst egyenek. Hentes persze akkor is volt csak az egyszerű embereknek pénzük nem volt rá.

 

 

 
Lillafüred útikalauz © 2020. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top