Ha tanösvényre gondolunk, feltételezzük, hogy az állomásokon tájékoztató tábla található , jobbik esetben egyedi turista jelzéssel látták el, valamint viszonylag könnyen végig járható. Lillafüreden a legtöbb esetben ez nem így van. A jelen tanösvénynél csak az utolsó feltétel teljesül ezért foglalkozom vele ennyire részletesen.

A tanösvény Lillafüreden az Anna-barlangot a Fehérkő alatti pihenővel köti össze,6 állomása van (Anna-barlang, Palotaszálló, Kisvasút állomása, Lourdesi-barlang, Limpiászi-kereszt és egy erdei pihenő).

1. állomás a Palotaszálló alatti függőkertek aljában, az Anna-barlangnál van, táblát ne keressünk, mert nincs, legalábbis én nem találtam.

Innen a Palotaszálló felé haladjunk, de ne menjünk fel mert a
2. állomás a Palotaszálló főbejárata alatti tábla.


A tanösvény következő állomásához a szálloda keleti oldalán a Fazola Frigyes sétányon, esetleg a kis Zene Teraszon át a Szinva vízesés fölötti Kilátó Terasz érintésével induljunk
Utunkat a Szinva – a Palotaszálló építésekor kialakított – mesterséges medre mellett folytatjuk, miközben a szálloda mögött – annak parkját járjuk körbe. Majd a kisvasút sínpárja alatti kis alagút

lépcsőin fel menve a Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomásának peronjára érkezünk ahol a

3. állomás található, itt tábla is van.




A továbbiakban a perontól induló, öreg fákkal beültetett parkban a piros sáv turistajelzést követve folytatjuk utunkat a Lillafüred tanösvényen. A Lutra szobor (Varga Éva alkotása) mellett elhaladva egy szakaszon a kisvasút 1922-ben épült szárnyvonal maradványa mellett haladva,

majd egy fahídon keresztezve a Szinva-medret,

a jelzés az erdőszéli ösvényen halad.

Az út rövidesen egy sziklába vájt kis alagúton megy át,

melyen túl található a

4. állomás a Patrona Hungáriáé, vagy Lourdesi barlang egy tájékoztató tábla található, amelyen feltüntetik, hogy ez a tanösvény állomása.

A piros jelzést követve található az
5. állomás a Limpiászi kereszt, vagy más néven „Tábori oltár” itt is található egy tájékoztató tábla melyen láthatjuk, hogy ez a tanösvény állomása.

Folytatva utunkat a libegő alatt áthaladva

érkezünk el a

6.(utolsó) állomáshoz itt egy pihenőhely és tábla található.

Innen lefelé enyhe lejtőn haladva kijutunk a műút közelébe,

amely mellet keskeny földút vezet ki az Erzsébet sétányra.



melléklet:

Az alábbi film egy részét Lillafüreden forgatták.

 

 
Lillafüred útikalauz © 2020. All Rights Reserved. Powered by Blogger
Top